ZDRAVO ČREVESJE JE TEMELJ NAŠEGA ZDRAVJA IN DOBREGA POČUTJA


crevesje mozgani 800x480

Utrujenost, glavobol, neurejena prebava, nihanje razpoloženja, slaba koncentracija, padec imunskega sistema… Težave s katerimi se ljudje pogosto srečujemo. Ponavadi jih odpravimo s ponesrečenim izgovorom, da je to nekaj povsem običajnega, da takšne težave pestijo večino posameznikov in da bo že minilo. Pa je res? So nizka raven energije, slabo počutje in nepojasnjene bolečine res nekaj vsakdanjega?

Če v spletni brskalnik vpišemo katero izmed zgoraj navedenih težav, nas pot prav kmalu ponese k človeškemu organu, ki mu pogosto pripisujemo manj zaslug, kot si jih dejansko zasluži.

Črevesje je  organ, v katerem se hrana, ki jo tekom dneva zaužijemo, pretvori v hranilo za pravilno delovanje našega telesa. Ob neustreznem delovanju črevesja ne pride do primerne absorpcije hranil, zaradi česar  telesu prične primanjkovati sredstev, potrebnih za zdravo delovanje. V mladosti  telesu še nekako uspe prebaviti vso nezdravo hrano in nepravilne kombinacije hrane, z leti pa se črevesje »utrudi«. Pojavijo se prvi znaki bolezni.

Bolezni črevesja so v zadnjih letih čedalje pogostejše. Rak debelega črevesja je  v Evropi na drugem mestu vzrokov umrljivosti. Težave v črevesju se lahko kažejo tudi v drugih organih, saj so v črevesju točke, ki so preko živčnega sistema povezane z drugimi organi.

Črevesna sluznica deluje kot pregrada med  produkti zaužite hrane in notranjostjo našega telesa. Ta pregrada mora biti učinkovita pri absorpciji. V nasprotnem primeru še  tako kakovostna hrana konča v straniščni školjki in ne tam, kjer bi jo naše telo dejansko potrebovalo. Hkrati zdrava sluznica predstavlja obrambo pred telesu škodljivimi snovmi in jim onemogoča, da preko krvi prehajajo v ostale organe.  

 

S hrano, ki je industrijsko predelana ter osiromašena telesu potrebnih hranil, se upočasni tudi prebava. Posledično se v  debelem črevesju dlje časa kopičijo odpadki, ki jih sestavljajo telesu nepotrebne snovi.

KAKO LAHKO POSKRBIMO ZA ZDRAVO ČREVESJE:

- izbira zdravih živil,

- priprava rednih, uravnoteženi in hranilno zadostnih obrokov,

- vnos probiotikov (normalno črevesno mikrofloro sestavljajo bakterije, ki so naravno prisotne na črevesni sluznici ter pomagajo pri prebavi, sintezi nekaterih vitaminov, preprečujejo naselitev škodljivih mikroorganizmov na črevesno sluznico in tako pomembno vplivajo na zdravje; dodajanje probiotičnih kultur prehrani ugodno deluje na optimalno prebavo).

 

Mi smo tisti, ki lahko poskrbimo, da se na našem krožniku znajdejo jedi, ki so našemu telesu koristne in mu omogočajo optimalno delovanje. Četudi to pomeni, da bomo več časa namenili nabavi in pripravi obrokov za nas in naše najbližje. Nenazadnje gre za investicijo v naše zdravje. 

Maja Ambrožič Bricelj
Vzgojitelj predšolskih otrok; Univerzitetni diplomirani pedagog; Trener športne gimnastike