ZAČIMBE IN DIŠAVNICE V PREHRANI


zacimbe
Predelana hrana, ki jo ponuja sodobna prehrambena industrija, pogosto vsebuje ojačevalce okusa in umetne arome. Na ta način proizvajalci dosežejo, da so proizvodi bolj privlačni za naše brbončice in nosove ter se jim nekateri posledično enostavno ne morejo upreti (odvisnost). Če dodamo še manipulacije s kombinacijo posameznih živil (slano-mastno ali sladko-mastno) pa je užitek v hrani popoln, kar pa ne pomeni tudi zdrav.
V preteklosti so ljudje privlačnost jedi dosegali na zdravju veliko bolj prijazen način, s pomočjo dišavnic in začimb, ki so jih sadili okoli hiše, da so jim bila vedno pri roki. Danes so nam vsi ti darovi narave na voljo v trgovinah, nenazadnje pa si lahko začimbe posadimo na lastnem vrtu ali pa jih v lončkih gojimo kar v lastni kuhinji.
Koncentrirane nosilke dišavnih snovi so dišavnice in začimbe. V glavnem so to rastline oziroma njihovi posamezni deli, saj dišavne snovi niso enakomerno razdeljene po vsej rastlini. Zato uporabljamo različne rastlinske dele: plodove in seme, liste in mlado zelenje, cvete in popke, skorjo in lupino, korenine in gomolje oziroma čebulice. Vonj in okus začimbam in zeliščem dajejo eterična olja, ki na zraku oksidirajo.
Med dišavnice štejemo tiste, ki so bolj milega okusa in vonja ter jih imenujemo tudi dišavna zelišča (peteršilj, pehtran, timijan, krebuljica, pelin, luštrek drobnjak, melisa, janež, koper, kumina, lovor, majaron,…).
Začimbe so po okusu in vonju ostrejše, nekatere celo pekoče, nekatere pa so bolj finega, včasih nekoliko sladkobnega ali sladko ostrega okusa (poper, paprika, ingver, koriander, klinčki, cimet, vanilija,…).
Za izboljšanje okusa in vonja uporabljamo poleg pravih dišavnic in začimb tudi nekatere rastline, ki jih sicer štejemo k zelenjavi – svežo papriko, paradižnik, čebulo, zeleno, itd.
Da so začimbe zdravju res koristne, potrjuje znanost, ki raziskuje njihov pomen in učinke. Dišavne snovi vzbujajo tek, ker vznemirijo vohalne in okušalne živce, pospešujejo dejavnost prebavnih žlez, zavirajo razvoj škodljivih mikroorganizmov, vplivajo na krvni pritisk,…Običajno so začimbe močni antioksidanti, zato so nepogrešljiv del zdrave kuhinje.
Zmlete dišavnice in začimbe dodajamo jedem proti koncu kuhanja, da se poleg okusa obdrži tudi več aromatičnih snovi, ki med kuho hlape.
Maja Ambrožič Bricelj
Vzgojitelj predšolskih otrok; Univerzitetni diplomirani pedagog; Trener športne gimnastike