Zastrupljenost telesa in prevelika telesna teža


hujsanje

Zaradi nepravilnega kombiniranja hrane in uživanja prevelikih količin visoko predelane hrane je prebava počasna in dolgotrajna, med prebavo pa nastaja zelo veliko strupov. Telo sicer vse snovi, ki jih ne potrebuje, med njimi tudi te strupe, izloča skozi organe izločanja, vendar prevelikega števila strupov zaradi preobremenjenosti ne more izločiti. Dokler smo še mladi telo bolj ali manj prenese neprimerne kombinacije hrane in mu uspe nevtralizirati kisline, ki nastajajo ob prebavi mešane in nekakovostne hrane. Starejši kot smo, in bolj kot smo v preteklosti telo obremenjevali z neprimerno hrano, alkoholom, tobakom, stresom ter smo se premalo gibali, težje naše telo zaradi predhodne prenasičenosti "pometa" s strupi. Tako se skladiščijo tam, kjer jih ne vidimo radi: na stegnih, zadnjici, in trebuhu, saj naše telo strupov ne želi spustiti v bližino pomembnih notranjih organov.

KAKO SHUJŠATI?

V bistvu vaš cilj ne bi smel biti to, da hujšate, temveč da razstrupite telo. Le z razstrupljanjem telesa boste končno izgubili kilograme tudi na problematičnih delih telesa, kar vam pri drugih dietah ni uspelo. Z razstrupljanjem telesa se boste znebili obojega, tako maščobe kot pomarančne kože. Razstrupljanje telesa vključuje tri glavna pravila: uživanje hrane z veliko hranilno vrednostjo in vsebnostjo vode (nepredelana oziroma tako imenovana živa hrana), pravilno kombiniranje živil v istem obroku ter upoštevanje naravnih presnovnih ciklusov.

ZAKAJ DIETE NE DELUJEJO?

Danes poznamo različne metode prehranjevanja. Nenehno se pojavljajo novi prehranski programi in nove shujševalne diete. Vsak tvorec zatrjuje, da je prav njegov program najučinkovitejši in najboljši. Glede na količino nasprotujočih  si informacij ni presenetljivo, da več ne vemo, kaj je prav in kaj bi bilo za nas najbolje, da ne bi škodovali svojemu zdravju.

Resnica je, da bolj ali manj znane diete, ki pridejo in grejo, ne delujejo. Shujševalne diete povzročajo nepotreben stres in čustveno opustošenje, telo pa po navadi prikrajšamo za pomembne hranilne snovi. Pomislite, bi si izmišljevali vedno nove diete, če bi delovale?

Človeško telo za optimalno delovanje potrebuje zadostno količino ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih potrebnih snovi. Če telesu med hujšanjem odvzamete določene snovi, slej ko prej izčrpate telesne rezerve. Sčasoma postanete utrujeni, brezvoljni in morda tudi zbolite. Zaradi te izčrpanosti oz. nenehnega padanja sladkorja v krvi se med dieto pojavi ravno nasproten učinek kot bi ga radi: občutek neznanske lakote in neustavljiva želja po enostavnih sladkorjih. Telo zahteva energijo! Ker jo z enostavnimi ogljikovimi hidrati lahko dobi takoj, večina ljudi v takšnih kriznih trenutkih skoraj podzavestno plane po čokoladi ali kakšni tortici. Želja po izgubljenih kilogramih se zaradi telesne izstradanosti vsaj za tisti trenutek pomakne v ozadje zavesti.

Če bi shujševalne diete delovale, ne bi bilo potrebe po vedno novih. Stopnja debelosti bi se znižala, ne višala.

BELJAKOVINSKA DIETA, DIETA Z MANJ MAŠČOBAMI ALI DIETA Z MANJŠIM VNOSOM OGLJIKOVIH HIDRATOV?

Medtem ko imamo na eni strani zagovornike prehrane z zelo majhno količino maščob, imamo na drugi strani zagovornike prehrane z majhno količino ogljikovih hidratov. Pojavila se je celo t.i. beljakovinska dieta, ki temelji na uživanju proteinov. In kje je resnica? Kot po navadi, nekje na sredini.

Maščobam se nekateri neupravičeno izogibajo, saj so gradbeni material za naše celice. Zdrava maščoba je zelo pomembna za naše možgane, za vzdrževanje sivih celic in duševnega zdravja. Možgane moramo hraniti, če želimo, da optimalno delujejo!

Z dietami, ki zahtevajo zmanjšanje ogljikovih hidratov, ki so vir energije, postanemo brez energije, brezvoljni, razdražljivi in hitro vzkipljivi.

Diete, ki temeljijo na beljakovinah, so za telo izredno škodljive, saj uživanje velikih količin beljakovin deluje na telo kislotvorno. Z njimi le zakisamo oz. zastrupimo svoje telo, saj izločevalni organi ne zmorejo izločiti tako velikih količin strupenih snovi.

ČAS JE ZA SPREMEMBO

Čas je, da prenehate uničevati svoje zdravje z dietami, ki imajo le kratkotrajen učinek. Diete vas umsko, telesno, čustveno in duhovno izčrpavajo. Dneve in tedne se disciplinirate, nazadnje pa vse kilograme z obresti dobite nazaj. Odrekanje ni ključ do zdrave in trajne izgube teže. 

Andraž Bricelj
Profesor športne vzgoje; Dipl. trener športne gimnastike; Trener športne rekreacije; Maser