PREDNOSTI JUTRANJE VADBE


image

Tempo življenja in številne obveznosti marsikomu onemogočajo redno gibanje. Prideš domov po napornem dnevu in se ti niti približno ne ljubi še na trening? Zato je trening že navsezgodaj zjutraj lahko odlična rešitev in najboljši začetek dneva. Jutranji trening ima svoje prednosti in morda vam ob koncu branja ne bo več tako težko zjutraj vstati. No tako hitro spet ne gre. Na vsako spremembo se mora telo privaditi in po meni znanih informacijah naj bi za tovrstno spremembo telo potrebovalo približno dva meseca.

Enim zjutraj ni težko vstati, drugi pa se vsako jutro kregajo z budilko. V vsaki šali je nekaj resnice, kljub temu pa mnogi spremenijo prepričanje. Tudi največji zaspanci.

Vsak začetek je težak, sprašujete se, čemu je tega treba, vsi še spijo, ….. zakaj to počnem? Z vztrajnostjo in doslednostjo pa lahko svoje navade spremenite in na koncu se vprašate zakaj tega niste storili že prej.

Da bo odločitev lažja, preberite nekaj prednosti, ki jih ima samo jutranja vadba.

Predanost

Ljudje, ki so telesno aktivni že zjutraj, naj bi bili veliko bolj predani vadbi in rednemu gibanju. Naše telo obožuje red in ritem. Če boste zjutraj že pred službo opravili trening, se boste tudi počutili bolje in bili lažje kos vsem nalogam, ki so še pred vami. Večja je tudi verjetnost, da boste vztrajali. Raziskave namreč kažejo, da ljudje, ki vadijo zjutraj vztrajajo dlje v primerjavi s tistimi, ki vadijo zvečer.

Ni naključij

Zagotovo se vam je že zgodilo, da ste trening načrtovali po službi, potem pa je vedno prišlo nekaj vmes ali pa ste bili preprosto preveč utrujeni. Popoldan ali zvečer je večja verjetnost, da bo prišlo nekaj vmes. Če vstanete malo prej in opravite načrtovani trening, imate po njem pred sabo še ves dan. Tako ne boste ničesar prepustili naključju. Naj bo trening prva stvar, ki jo naredite zjutraj.

Produktivnost

Gibanje ima pozitiven vpliv na naše telo. Jutranji trening telo prebudi in napolni z energijo. Telesna dejavnost je eden izmed “povzročiteljev” dviga storilnosti, v kolikor pa jo izvajate zjutraj, boste čez dan, storili veliko več. Vaše misli bodo jasne, stres in tesnoba vam ne bosta prišla do živega.

Metabolizem

Učinke jutranjega treninga boste občutili še nekaj ur po vadbi. Jutranji trening spodbudi vaš metabolizem, telo pa bo kalorije porabljajo še nekaj ur po končani vadbi. V kolikor je vaše delo pretežno sedeče je jutranji trening močno priporočljiv.

Boljši odnosi

Ob rednem gibanju se sproščajo hormoni sreče, kar pozitivno vpliva na naše razpoloženje in zavedanje o našem telesu. Ker ste srečni, se to odraža navzven tako v obstoječih razmerjih kot možnih novih.

Učinek stresa bo manjši

Redna telesna vadba vpliva na zmanjšanje stresa pri večini ljudi. Če pa dan začnete z vadbo, bo stresne situacije čez dan lažje obvladati. Manj stresa pomeni več kontrole in posledično boljši dan.

Boljši spanec

Raziskave kažejo, da tisti, ki trenirajo zjutraj, spijo bolje od tistih, ki vadijo v večernih urah. Gibanje lahko močno vzdraži naše telo, zato številni ljudje, ki telovadijo zvečer, le s težavo zaspijo.

Počutili se boste zdravi

Ko premagate jutranji boj sami s seboj in vztrajno vadite pred službo, sebi dokažete, da je mogoče vse. S tem dobite potrditev, da ste vi tisti, ki kroji svoje življenje.

Boljše prehranske odločitve

Če boste za gibanje poskrbeli že v jutranjih urah, je velika verjetnost, da bo tudi vaš odnos do hrane drugačen. Zagotovo boste ponosni nase, da ste že zjutraj zase naredili nekaj dobrega, zato bodo posledično tudi vse vaše prehranske odločitve bolj zdrave.

NAJ REDNO GIBANJE POSTANE NAVADA

Ne glede na vse prednosti, ki jih ima jutranja telovadba, je prav, da redno gibanje prilagodite svojemu življenjskemu stilu. Le tako bo redna vadba postala del vas. Pomembno je, da ste aktivni. Gibanje lahko vključite v čisto vse segmente svojega življenja.

Andraž Bricelj
Profesor športne vzgoje; Dipl. trener športne gimnastike; Trener športne rekreacije; Maser