Maščobe


mascobe v orescih in zelenjavi

Znaki pomanjkanja zdravih maščob: akne, ogrci, ekcem, groba koža, počasno celjenje, izpadanje las, suha usta, krvaveče dlesni, prebavne težave, črevesne težave, neodpornost, bolečine v prsih, pomanjkanje energije, hormonske težave, PMS, mastni lasje, potrtost, tesnoba, alergije, hiperaktivnost, razdražljivost, motnje spanja, suhe oči, trdi sklepi....

Pomanjkanje zdravih maščob je danes glavni vir telesnih in duševnih bolezni. ZDRAVE maščobe potrebujemo. Na splošno imamo maščobo za nezdravo in redilno, vendar velja prav nasprotno, saj je ZDRAVA maščoba dragocen vir življenjsko pomembnih snovi, ki ščitijo živčevje in organe. Številne vitamine - A,D,E in K - lahko telo absorbira le s pomočjo maščob.

BIOLOŠKA VREDNOST MAŠČOB

Podobno kot pri ogljikovih hidratih je tudi pri maščobah pomembna njihova notranja vrednost. Maščob v živilih zato ne delimo le na živalske in rastlinske, temveč tudi glede na sestavo, na nasičene in nenasičene maščobe. Vsaka maščoba ni enaka, saj nimajo vse enake biološke vrednosti. Najbolj dragocene so NENASIČENE maščobne kisline, ki jih v nasprotju z nasičenimi maščobnimi kislinami, ki telesu povzročajo le škodo, telo potrebuje za optimalno zdravje. Za telo so pomembne le zdrave maščobe, sej se napačne oz. nasičene maščobe, ki jih najdemo v živalskih maščobah, margarinah, navadnem jedilnem olju, sladkarijah in ocvrtih prigrizkih, odlagajo v našem telesu, mašijo arterije ter so eden izmed krivcev za debelost in srčno-žilne bolezni.

Nasičene maščobe, ki so predvsem v živilih živalskega izvora, so le vir energije. Te maščobne kisline zmore telo proizvesti samo, zato so maščobne blazinice sestavljene predvsem iz tovrstne maščobe.

ENERGIJSKA VREDNOST MAŠČOB

Maščobe dajejo energijo, vendar morajo iti skozi daljši in slabše učinkovit prebavni postopek. Lahko se spremenijo v energijo le tedaj, ko telo izčrpa rezerve ogljikovih hidratov, ki so glavni vir energije. 

Najverjetneje veste, da maščoba v telesu ne izhaja le iz zaužitih maščob. Tudi prevelika količina zaužitih ogljikovih hidratov se spremeni v maščobo in se v obliki maščobe skladišči v telesu. Tako telo hrani in uporablja maščobo, ne da bi jo pridobivalo iz hrane.

Ocvrta hrana je zelo povezana z Alzheimerjevo boleznijo in demenco !

Trans maščobe so najbolj škodljiva skupina maščob. Trans maščobe so v zelo majhnih količinah naravno prisotne predvsem v živalskih živilih, v glavnem pa so rezultat umetne kreacije človeka (hidrogenacije rastlinskih olj, da jih naredi bolj trdne pri sobni temperaturi - pol trde margarine in prelivi).

Kje jih najdemo "skrite"? Ocvrta živila (pomfri, dunajski zrezek, kavna krema, zmrznjene pice, piškoti, krekerji, biskviti, kreme, ki niso iz mleka, rogljiči, sladoled.

Tisti, ki takšen vzorec prehranjevanja uživajo v največjem obsegu, imajo tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni ali demence za 52-74 %.

Nasičene maščobe (druga najbolj škodljiva oblika maščob in najbolj škodljiva naravna oblika maščob), ki jih najdemo v živalskih živilih, rastlinskih in eksotičnih oljih (99 % vseh virov). Če bi zamenjali samo 5 % nasičenih maščob v prehrani z enkrat ali večkrat nenasičenimi (oreški in semena), bi zmanjšali skupno umrljivost za skoraj tretjino !

NASVET

V kolikor se ne morete izogniti olju, je priporočljiv dnevni vnos max. 2 do 4 čajne žličke olj. Čim večkrat dajte prednost maščobam rastlinskega namesto živalskega izvora. Izogibajte se skritim maščobam - ne le tistim bolj znanim, kot so maslo, smetana in torta - temveč tudi siru, mesu, klobasam, omakam ter sladkim in slanim prigrizkom.

Andraž Bricelj
Profesor športne vzgoje; Dipl. trener športne gimnastike; Trener športne rekreacije; Maser