Nekaj dejstev o olivnem olju! Ga res lahko uvrščamo med super živila?


olivno olje 2

Olje je najbolj procesirano živilo v prehranjevalni verigi - 100% maščoba. V povprečju se izgubi vsaj 95% vlaknin, približno 70-85% vitaminov in mineralov in približno 90-95% antioksidantov, ki so sicer prisotni v sami olivi.

Četudi vsebuje sledove določenih topnih vitaminov, ne predstavljajo reprezentativno živilo za niti eno esencialno hranilo!

Olivno olje poškoduje endotelijske celice (notranja plast arterij oz. največji endokrini organ v našem telesu) podobno kot sendvič s klobaso in jajcem (Vogel, 1999).

Tudi ostala olja (olivno, sojino, palmovo olje) so v raziskavah pokazala škodljive učinke na delovanje endotelija (plus dvig trigliceridov pri zdravih ljudeh), in sicer zaužito sveže ali pri segrevanju - ni bilo razlik (Ruseda-Clausen idr., 2007).

Ekstra deviško olivno olje (Vogel idr., 2000) je pokazalo škodljive učinke na naše ožilje - celo 31 % zožanje, in sicer z vrhom zožanja čez 5-6 ur (manj kisika, manj hranil, več vnetja). Poleg tega, kot to velja za ostala olja, tudi poviša trigliceride v krvi.

Olivno olje, ekstra deviško ali običajno, hladno, segreto ali pregreto je le kot škodljivo za krvni obtok, lipide, poleg tega povečuje vnetne procese (Vogel idr., 2000, Rueda-Clausen idr., 2007).

Corstes idr. (2006) so v naključno kontrolirani prečni raziskavi (zlati standard v znanosti) - to pomeni, da je 12 zdravih ljudi in 12 bolnikov s hiperlipidemijo poskusilo obe intervenciji, med njima je bila faza čiščenja učinkov dolga 1 teden (oba obroka sta imela enako maščob in enako nasičenih maščob), in sicer enkrat:

- Visoko maščobni obrok s 25 g olivnega olja (1jž).

- Visoko maščobni obrok s 40 g orehov (25 g maščobe).

Obrok je vključeval sendvič (100g belega kruha, 75g salame, 50g sira), jogurt (125g) in vodo, kar je znašalo 15% beljakovin, 22% OH, 63% maščob, 120mg holesterola in 1.200 kalorij.

Rezultati:

- Oba obroka, ker sta bila že sama po sebi (brez dodatka olivnega olja ali orehov) visoko maščobna in vključevala veliko nasičenih maščob, sta poslabšala krvni obtok.

- Krvni obtok po obroku z olivnim oljem je poslabšal krvni obtok pri obeh skupinah, torej pri zdravih (-17%) in pri tistih s povišanimi lipidi (-36%).

- Krvni obtok po obroku z orehi ohranil krvni obtok pri zdravih ljudeh (orehi so nevtralizirali krvni obtok pri sicer nezdravem obroku), medtem ko se je pri bolnih izboljšal za 24 % (večje rezerve), najverjetneje kot posledica vsebnosti vlaknin in omega 3 maščob.

- Poslabšanje ali izboljšanje krvnega obtoka je trajalo 4-6 ur.

 

Olivno olje ni zdravo živilo, četudi ga "obračamo" na vse strani! Torej, če uživamo olivno, rastlinsko ali druga eksotična olja, in to morda počnemo na podlago več desetletnega vsakodnevnega vnosa drugih nezdravih živil (bela moka, bel sladkor, sladke pijače, sladkarije, alkohol, meso in mleko ter njuni izdelki), potem se ni za čuditi "zakaj se ravno nam zgodijo patologije".

Hranilna vrednost:

100g črnih oliv ima 170kcal, 16g maščob, 3g vlaknin in vsebujoča mikrohranila (vit A, E, Fe, Ca) ter pozitiven učinek na zdravje, medtem ko ima 100g olivnega olja 900kcal, 100g maščob, 0g vlaknin in 90% + manj polifenolov ter nič vitaminov A, Ca, Mg idr. ter negativen učinek na zdravje.

1jž (15g) olja ima 140kcal, 15g maščob in 0g vlaknin in 0 mikrohranil, medtem kot 15g olive kot takih ima 20kcal (700% manj), 2,3g maščob (700% manj maščob) idr.

Ni znanosti, ki bi dokazovala, da je "ena kapljica" rastlinskega olja škodljiva za naše zdravje. Problem olj je ta, da gre za hranilno najbolj osiromašeno, a najbolj kalorično živilo, 100 % maščobo, z visokim deležem nasičenih maščob ter presežkom omega-6, ki povzroča vnetje (to pa staranje in kronične bolezni). Ne pozabimo, ena jušna žlica olja ima kar 140 kalorij. Za primerjavo, 100 gramov fižola ima samo 30 kalorij. Uživanje olj nima nikakršne primerljive koristi kot jih najdemo v zmernem (poudarjam, zmernem) vnosu neslanih, nepraženih in ne naoljenih oreškov in semen. Nadalje, večina ljudi ima težave s telesno težo oz. sestavo, kjer uživanje olja in presežka oreškov ter semen, še dodatno upočasni doseganje ustreznih ciljev.

Zaključek:

- Ekstra deviško olivno olje (kot tudi ostala olja in eksotična maščoba) je zdravju škodljivo.

- Njegova uporaba naj bo odmerjena in z zavedanjem, da je nezdravo živilo.

- Živila iz katerih človek proizvaja olje, so navadno zdrava.

- Ljudem, ki imajo težavo s prekomerno težo in različnimi boleznimi, se odsvetuje uživanje olj v vseh količinah.

- Zmeda in protislovnost informacij v javnosti se bo skozi čas le še povečevala. Pomembno je, da je tvoje stanje zavesti na mestu, stabilno in v praksi udejanjeno.

 

Andraž Bricelj
Profesor športne vzgoje; Dipl. trener športne gimnastike; Trener športne rekreacije; Maser