8 NAČEL PREHRANE IN ZDRAVJA


cas za zdravje

OSEM NAČEL PREHRANE IN ZDRAVJA

Prednosti zdravega načina življenja so neizmerljive. Želimo, da veste, da lahko:

  • živite dlje,
  • ste videti mlajši in se tako tudi počutite,
  • imate več energije,
  • shujšate,
  • znižate holesterol,
  • preprečite ali celo pozdravite bolezni srca,
  • zmanjšate tveganje za nastanek nekaterih oblik raka,
  • ohranite dober vid,
  • zmanjšate vnos farmacevtskih zdravil,
  • ohranite močne kosti,
  • se izognete impotenci, možganski kapi, ledvičnim kamnom, diabetesu,
  • olajšate zaprtje,
  • znižate krvni tlak,
  • se izognete demenci,
  • premagate artritis in še več…..
  • Cena? Sprememba prehrane!

1. Prehrana predstavlja medsebojno delovanje neštetih hranilnih snovi. Celota je več kot le preprost seštevek delov.

Vsako živilo je skupek različnih kemijskih sestavin. Z vnosom enega živila dobi naše telo ogromno hranil. Z vnosom drugega živila, dobi telo še nekaj tisoč dodatnih snovi, vse pa so povezane na različne načine v vsakem različnem hranilu – resnično biokemijsko bogastvo. Brž ko ta hrana doseže vašo slino se začne dogajati čudež – začne se prebava. Vsaka izmed teh kemikalij je v povezavi z drugimi kemikalijami iz hrane in telesa na zelo posebne načine. To je zelo zapleten proces in dobesedno je nemogoče natančno razumeti, kako vsaka snov reagira z vsako drugo snovjo. Težko je popolnoma razumeti, kako vse skupaj deluje kot celota.

Torej kemične snovi, ki jih dobimo iz zaužite hrane, sodelujejo v vrsti reakcij, ki skupaj usklajeno prispevajo k dobremu zdravju. Naša telesa so se razvila z izjemno vsestransko mrežo reakcij, zato da bi kar najbolj prejela koristi iz polnovrednih rastlinskih živil, kot se pojavljajo v naravi. Napačno obveščeni lahko hvalijo koristi enega hranila ali kemične snovi, a to razmišljanje je preveč poenostavljeno. Naša telesa so naučena, da izkoristijo snovi iz hrane, takšne kot je v naravi – nekatere zavržejo, druge uporabijo. Ne morem dovolj poudariti, da je to temelj razumevanja, kaj kakovostna prehrana je.

2Vitaminski dodatki niso zdravilo za vse bolezni in za dobro zdravje

Ker prehrana deluje kot izredno zapleten biokemijski sitem, ki vključuje na tisoče in na tisoče učinkov na vaše zdravje, se zdi brez smisla, da bo izolirano hranilo, ki ga jemljemo kot dopolnilo, nadomestek polnovrednih živil. Prehranska dopolnila ne bodo zagotovila dolgotrajnega zdravja, lahko pa povzročijo nepredvidene stranske učinke. Še več, tisti, ki se zanašajo le na prehranska dopolnila, odlašajo s koristno in trajno spremembo prehrane.

3. V živilih živalskega izvora ni dobesedno niti ene hranilne snovi, ki je ne bi v večjih količinah vsebovala rastlinska živila.

Na splošno lahko rečemo, da ima glede hranilnih snovi katerokoli rastlinsko živilo veliko več podobnosti z drugimi rastlinskimi živili, kot jih ima z živili živalskega izvora. Enako velja nasprotno. Npr. čeprav so ribe zelo drugačne od govedine, so še vedno veliko bolj podobne govedini kot rižu. Rastlinska živila imajo bistveno več antioksidantov, vlaknin in mineralov kot živalska. V bistvu so živila živalskega izvora skoraj popolnoma brez večine teh snovi in imajo tudi več holesterola in maščob.

4. Geni sami po sebi ne odločajo o bolezni. Geni delujejo le, če so sproženi ali izraženi, in prehrana igra odločujočo vlogo pri določanju, kateri geni, dobri ali slabi , so izraženi.

Vsi geni niso izraženi ves čas. Če niso spodbujeni ali izraženi, so biokemično speči, in na naše zdravje nimajo nikakršnega vpliva. To je jasno večini znanstvenikov in laikov, vendar redko kdo dojame bistvo tega. Zakaj natančno nekateri geni ostanejo uspavani, drugi pa se izrazijo? Odgovor: okolje, predvsem – prehrana. Ali to pomeni, da geni niso pomembni? Seveda ne. Če vzamemo dva posameznika, ki živita v istem okolju in ju hranite s popolnoma enako hrano vsak dan celo življenje, ne bi bilo nič čudnega, če bi eden izmed njiju umrl zaradi srčnega napada pri 45-ih, drugi pa za rakom, star 80 let. Kaj razloži razliko? Geni. Geni nam dajejo predispozicije. Zaradi svojih genov imamo različne stopnje tveganja za določene bolezni. Ker ne vemo natančno, za katera tveganja imamo predispozicijo, je pomembno vedeti, kako nadzorovati ta tveganja. Ne glede na svoje gene lahko vsak izboljša svoje možnosti, da se izrazijo pravi (dobri) geni in to tako, da svojim telesom ponudimo najboljše mogoče okolje, to je najboljšo mogočo prehrano. Čeprav sta oba prej omenjena posameznika umrla zaradi različne bolezni pri različni starosti, je povsem realno pričakovati, da bi oba živela dlje in bolj kakovostno, če bi uživala zdravo hrano.

5. Prehrana lahko bistveno nadzoruje neželene učinke škodljivih kemikalij.

Za akrilamid, umetna sladila, nitrozamine, nitrite, alar, heterociklične amine in aflatoksin se je v poskusnih študijah izkazalo, da so povezani z rakom. Obstaja prepričanje, da raka povzročajo strupene kemikalije, ki najdejo pot v naše telo. Ljudje pogosto navajajo skrb za zdravje, da bi upravičili nasprotovanje uporabi antibiotikov in hormonov pri živalih na farmah. Mislijo, da bi bilo njihovo meso bolj varno za uporabo, če ne bi vsebovalo teh nevarnih kemikalij. A resnična nevarnost mesa je neravnovesje hranil, ne glede na vsebnost ali nevsebnost teh kemikalij. Tudi preden smo moderne kemikalije začeli vnašati v svojo prehrano, so ljudje pogosteje zbolevali za rakom in boleznimi srca, če so jedli več živil živalskega izvora.

Kaj nam to pove? V praksi si ne naredite veliko koristnega, če namesto s kemikalijami prepojene govedine uživate ekološko pridelano govedino. Ekološko meso je lahko le nekoliko bolj zdravo, vendar ne bi nikdar trdil, da je zdravo. Obe vrsti govedine imata podobno sestavo hranilnih snovi.

O tem načelu je koristno premišljevati na drugačen način: kronične bolezni, kot je rak, se razvijajo skozi leta. Na naslovnicah se pojavijo tiste kemikalije, ki sprožajo raka. Kar pa se ne pojavi na naslovnicah, je dejstvo, de se bolezen nadaljuje še dolgo po sprožitvi in jo v fazi razvoja lahko pospešimo ali zavremo s pomočjo prehrane. Z drugimi besedami, prehrana predvsem določa, ali bo bolezen kdaj povzročila škoda ali ne.

6. Enaka prehrana, ki bolezni preprečuje v zgodnjem stadiju (pred diagnozo), lahko bolezen v poznejšem stadiju (po diagnozi) tudi ustavi in celo pozdravi.

Vredno je ponoviti, da razvoj kroničnih bolezni traja več let. Na primer, obstaja splošna trditev, da se lahko rak dojk začne v puberteti in se ga zazna šele po menopavzi. Kaj torej storiti, glede na to, da ima večina od nas že začeto kakšno kronično bolezen, ki preži v našem telesu in čaka, da bo čez desetletje ali dva eksplodirala? Raka , ki se je pri poskusnih živalih že razvil in raste, se da upočasniti ali celo pozdraviti s kakovostno prehrano. Na našo srečo enaka kakovostna prehrana maksimira zdravje v vseh stadijih bolezni.

Nekatere bolezni, seveda, se zdijo neozdravljive. Avtoimune bolezni so morda najbolj zastrašujoče, ker ko se enkrat telo obrne proti sebi, ta proces težko ustavimo.  A kljub temu je mogoče te bolezni upočasniti ali ustaviti s pomočjo prehrane. To kažejo številne raziskave na diabetikih, bolnikih z revmatoidnim artritisom, multiplo sklerozo.

7. Prehrana, ki je resnično koristna pri eni kronični bolezni, bo izboljšala zdravje pri vseh drugih.

Tudi če je prehrana s polnovredno rastlinsko hrano bolj koristna za bolezni srca kot za tumor na možganih, ste lahko prepričani, da te prehrana ne bo pospeševala drugih bolezni, medtem ko ustavlja prvo. Ta prehrana je dobra in lahko le koristi, in to na vseh področjih. Zato ni več privlačnih formul za vsako posamično bolezen. Obstaja le ena prehrana, ki jo lahko priporočamo v podporo zdravju.

8. Dobra prehrana ustvarja zdravje na vseh področjih našega življenja. Vsi deli so med seboj povezani.

Te razširjene povezave so bile opažene  pri poskusih z živalmi. Podgane, ki so jih hranili z nizko beljakovinsko hrano, ne le da niso imele raka jeter, imele so tudi nižje ravni holesterola in opazno več energije. Prostovoljno so vadile dvakrat več kot podgane z visoko beljakovinsko prehrano. Dokazi v povezavi s povišano stopnjo energije so bili podprti z ogromno nedokazljivimi pričevanji: ljudje imajo več energije, če se kakovostno prehranjujejo. Kakovostna prehrana in redna vadba v kombinaciji zagotavljata boljše zdravje, kot bi bil preprost seštevek enega in drugega.

Ali lahko izničimo posledice slabega prehranjevanja z gibanjem. Odgovor je NE. Koristi in tveganja, povezana s prehrano so življenjskega pomena in pomembnejša, kot so koristi in tveganja drugih dejavnosti. Ljudje se prav tako sprašujejo ali je dobro zdravje rezultat vadbe ali dobre prehrane. Dejstvo je, da sta ti dve področji našega življenja izjemno povezani, in kar je pomembno je to, da vse deluje skupaj za izboljšanje ali poslabšanje celotnega zdravja.

Uporabnost teh načel se ne sme podcenjevati. Najpomembneje je, da lahko pomagajo zmanjšati zmedo glede prehrane in zdravja. Mediji nas vsak dan zasipajo z novimi informacijami, knjigami, dietami,….. mi pa se lahko sprostimo, globoko vdihnemo in se prijetno naslonimo v počivalniku. Z znanostjo se lahko ukvarjamo bolj inteligentno in postavljamo boljša vprašanja, ker imamo dober okvir, ki povezuje prehrano in zdravje.

 

Povzeto po - Kitajska študija, Dr. T. Colin Campell in Thomas M. Cambell II, dr. med

Andraž Bricelj
Profesor športne vzgoje; Dipl. trener športne gimnastike; Trener športne rekreacije; Maser