Masaža in savna

Masažna terapija z ventuzami


Masaža z ventuzami se lahko izvaja na različnih delih telesa za zdravljenje različnih težav, kot so bolečine v hrbtu, glavoboli, bolečine v sklepih,....

Prijavi se zdaj

Terapija  z ventuzami (ang. Cupping), je starodavna tehnika zdravilstva, ki izvira iz daljnega in bližnjega vzhoda.

Kaj so ventuze in kako nam pomagajo?

Vakuumski kozarci ali ventuze je izraz za tehniko, s katero majhne skodelice uporabljamo kot sesalne naprave, ki se položijo neposredno na kožo. Sesanje in podtlak, ki ga ventuza ustvari, sprosti mišice, spodbudi pretok krvi in vitalne energije in pomiri tudi živčni sistem. Vzpostavi se cirkulacija na mestih kjer je le ta stagnirana in posledično se pospeši proces samozdravljenja telesa. Ventuze uporabljamo za lajšanje bolečin v hrbtu, vratu, pri težavah z otrdelimi mišicami, tesnobe, utrujenosti, migren, revmatizma in celo celulita. Postopek je ravno nasproten od masaže – pri masaži se izvaja pritisk na mišico, z uporabo ventuze pa mišico potegnemo navzgor, v čašico. Za večino ljudi je to posebno sproščujoč in razbremenilni občutek. Ventuze ostanejo prisesane na koži od 10 do 20 minut.

Ko ventuze pritrdimo na kožo, se pod njimi ustvari podtlak, ki povzroči razširitev krvnih in limfnih žil. To spodbuja pretok krvi in limfe, kar pomaga izboljšati presnovo in odpraviti bolečine. Živčni končiči so manj stisnjeni in se manj drgnejo ob sorodna tkiva. Temu primerno masaža z ventuzami deluje na telo po plasteh in prinaša neverjetne rezultate pri okrevanju.

Še več prednosti in pozitivnih učinkov polaganja ventuz

Dihalne težave: ventuze so odlični pripomoček, ko nas doleti prehlad ali se pojavijo astmatični napadi. Lajšajo težave s kašljem, saj pomagajo dvigniti pljučno energijo, da telo lažje izloči vlago, sluz iz telesa in se lažje izkašljamo. Telo veliko hitreje okreva, kadar je pretok neoviran, s čimer mu ustvarimo okolje, da se nežno in naravno prične proces samozdravljenja.

Razstrupljevalni učinek: Z metodo polaganja čašic, ki ga izvede izkušeni terapevt TKM, se odstranijo toksini in izboljša pretok krvi po venah in arterijah. Pozitivni učinki na kožo in krvožilni sistem se opazijo že po nekaj tretmajih.

Lajšanje mišičnih krčev: Ventuze so še posebej koristne pri športnikih, ki imajo zaradi preobremenitve mišične krče. Učinek je zelo hiter, saj povečana prekrvavitev med izvajanjem terapije vpliva na mišico tako, da zmanjša mišični tonus in spodbuja limfni sistem.

Prebavni sistem: Polaganje ventuz vpliva tudi na prebavni sistem. Izboljša se metabolizem, lajša zaprtje, uredi prebava in spodbuja zdrav apetit.

 

Za zdravljenje katerih bolezni in stanj se še uporabljajo ventuze?

 • Ohranjajo zdravje skeletnega mišičja = preventiva,
 • Izboljšajo prožnost tkiva,
 • Zmanjšujejo boleča kronična vnetja in bolečine, 
 • Stimulirajo tvorjenje kolagena in elastina,
 • Odstranijo poroženelo povrhnjico,
 • Pospešijo peristaltiko,
 • Podpirajo globljo limfno drenažo in funkcije imunskega sistema,
 • Mehčajo brazgotinsko tkivo,
 • Zmanjšajo vidnost celulita in strij,
 • Odpravljajo bolečine pri išiasu,
 • Odpravljajo nespečnost,
 • Pomagajo pri kronični utrujenosti,
 • Izboljšajo slabo cirkulacijo,
 • Lajšajo športne poškodbe,
 • Pomagajo pri tenzijskem glavobolu,

Najpogosteje tovrstne masaže oziroma terapevtske tehnike izvajamo na ramenih, hrbtu ter na ledvenem delu hrbta. Masažo z ventuzo lahko uporabljamo tudi kot preventivni učinek na naše zdravje. Strankam se izboljša spanec, počutje ter osebni rezultati. S terapijo dokazano dosegamo psihične učinke, saj med izvajanjem masaže pride do sproščanja endoferinov, zahvaljujoč stimulaciji akupresurnih točk.

Vezivno tkivo se regenerira izjemnno hitro, ponovno postane elastično, dodatno pa izginejo še vdolbine pomarančne kože v kolikor bi tretma ponavljali v določenih časovnih obdobjih s posebno tehniko drsenja po koži. Z ustvarjanjem krožne kožne gube spodbuja nastajanje kolagena, kar posledično pripomore k bolj gladki teksturi in čvrstemu videzu kože.

Stranski učinki polaganja ventuz

Stranski učinki so dokaj blagi. Pričakujejo se rahle podplutbe, vendar se koža v času od 4 dni do 2 tednov vrne v normalno stanje. Drugi možni neželeni učinek lahko vključuje blago nelagodje ali pojav mehurčkov, napolnjenih s tekočino, a so neboleči, ob celjenju se lahko pojavi rahla srbečica, ki kmalu izzveni. Takrat je dobro, da se pri prhanju izognemo nanosu mila ter s čisto brisačo dobro osušimo predel.

K hitrejši regeneraciji modric pripomore pitje vode od 1,5l do 2l dnevno in jemanje OMEGA3 maščobnih kislin.

Komu se polaganje ventuz odsvetuje?

Kot vsaka terapija, ima tudi polaganje ventuz lahko neželene učinke pri določenih vrstah bolezni ali telesnega stanja. Ventuze se odsvetujejo pri nosečnicah, dojenčkih in malčkih ter pri vseh ljudeh, ki imajo kožne rane in edeme; ki radi krvavijo in imajo motnje v strjevanju krvi. Tudi preveč utrujeno in izčrpano telo, pri katerem se pojavljajo hude vrtoglavice, se ventuze odsvetujejo, saj je treba šibko telo najprej okrepiti ter se šele nato, če je potrebno, lotiti zdravljenja z ventuzami. Prav tako se ne priporoča pri visokem krvnem tlaku oziroma je pri tem potrebna posebna previdnost pri reguliranju jakosti vakuuma. Če ima nekdo zelo tanko kožo in je nagnjen k pokanju kapilar, pa je prav tako treba biti posebej previden in uporabljati šibkejši vakuum.

Priprava na masažo

 • Vsaj eno do dve uri pred masažo  ni priporočljivo zaužiti večjih obrokov, uživati alkohola in kaditi.
 • Pred masažo se  stuširajte  ali si privoščite sproščujočo kopel.
 • Če imate daljše lase, priporočamo, da si jih spnete.

Po prejemu vaše prijave vas bomo kontaktirali. V kolikor bo želeni termin že zaseden vam bomo predlagali nov termin.

Prijavi se zdaj

Lokacija:

Vadbeni center Moste

Rojčeva 25, 1000 Ljubljana

ali

po dogovoru na drugi lokaciji


Trenerji


55€

60 min


35€

30 min


245€

Paket 5 masaž 60 min


Cene vključujejo DDV

Prijava

Z oddajo spletne prijavnice soglašam s splošnimi pogoji in pristopam k izbranemu programu.

Prijavo lahko izvedete preko spletne prijavnice. V primeru premajhnega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi vadbe/programa.

Izjavljam, da so vsi zgoraj navedeni podatki točni. Morebitno spremembo le teh bom sporočil izvajalcu programa.

Dovoljujem izvajalcu programa, da me preko elektronske pošte obvešča o morebitnih spremembah ali odpovedi programa.

Podatke zbiramo, skrbno varujemo in uporabljamo v skladu z Zakonom o varstvu podatkov (GDPR, ZVOP-1 oziroma vsakokratne veljavne zakonodaje) za namene nemotenega delovanja društva. 

Znesek izbranega programa bom PO PREJEMU RAČUNA poravnal na TRR SI56 3300 0000 4524 265.

Vsi vadeči vadijo na lastno odgovornost.